56 de filme eligibile si un juriu de prestigiu la Gala Premiilor Gopo 2011

Număr record de filme înscrise la Gala Premiilor Gopo: 56 de titluri, dintre care 18 lungmetraje, 10 documentare şi 30 de scurtmetraje, produse sau co-produse de companii româneşti, lansate în cursul anului 2010, au intrat in cursa pentru nominalizările celei de-a cincea ediţii, care va avea loc pe 28 martie 2011.

Dintre lungmetrajele eligibile pentru nominalizări nu lipsesc producţiile care au păstrat cinematografia românească în atenţia festivalurilor şi criticii internaţionale pe parcursul anului 2010: Eu când vreau să fluier, fluier, debutul în lung metraj al lui Florin Şerban, răsplătit cu Marele Premiu al Juriului – Ursul de Argint şi distincţia Alfred Bauer la Festivalul de la Berlin 2010; Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu, în regia lui Andrei Ujică (Cannes 2010 – Selecţia oficială, în afara competiţiei) şi Kapitalism – Reţeta noastră secretă (r. Alexandru Solomon), eligibile atât pentru categoriile de la Lungmetraj, cât şi pentru categoria Cel mai bun Documentar; Marţi, după Crăciun, selecţionat în secţiunea Un Certain Regard la Cannes 2010, regizat de Radu Muntean, câştigătorul statuetei pentru Cel mai bun Regizor la Gala Premiilor Gopo 2009 cu Boogie; Felicia, înainte de toate (r. Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf), triplu premiat la TIFF 2010 (pentru cea mai bună interpretare-Ozana Oancea, Cel mai bun scenariu – Melissa de Raaf, Răzvan Rădulescu, Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut – Ozana Oancea); multpremiatul film al lui Peter Călin Netzer, Medalia de onoare (Marele Premiu al Juriului „Silver Alexander“, Cel mai bun Scenariu – Tudor Voican, Cel mai bun Actor – Victor Rebengiuc, Premiul FIPRESCI pentru Cel mai Bun Film din Competiţia Internaţională la Festivalul de la Salonic 2009; Premiul pentru Cea mai bună Regie – Călin Peter Netzer şi Cea mai  bună Interpretare – Victor Rebengiuc la TIFF 2010) sau Portretul Luptătorului la Tinereţe (r. Constantin Popescu), prezentat în secţiunea Forum a Festivalului de la Berlin 2010.

Lista documentarelor înscrise pentru nominalizare la Gopo 2011 cuprinde titluri precum The Shukar Collective Project (r. Matei-Alexandru Mocanu), Circul vesel, al treilea documentar al regizorului Claudiu Mitcu, nominalizat la Premiile Gopo 2010 pentru Australia, Memoria de Piatră (r. Iosif Demian), Victoria (r. Adi Voicu, Ana Vlad) sau Căutare (r. Ionuţ Piţurescu), câştigătorul competiţiei de scurtmetraj a prestigioasei secţiuni Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de Film de la Cannes 2010.

Nu în ultimul rând, pentru nominalizările la categoria Cel mai bun film de scurt-metraj concurează atât producţii deja consacrate, precum 15 Iulie (r. Cristi Iftime), prezent în competiţia Berlinale Shorts de la Berlin 2011, Colivia (premiat la Festivalul de la Berlin 2010 şi în cadrul secţiunii Zilele Filmului Românesc de la TIFF), Lord, regizate de Adrian Sitaru, premiat cu Gopo în 2008 pentru Valuri; Captivi de Crăciun (r. Iulia Rugină), distins cu Premiul pentru Cea mai bună Regie la Festivalul de Film Studenţesc de la Poitiers, Derby, filmul lui Paul Negoescu selecţionat în competiţia Berlinale Shorts în 2010,  Oxigen al Adinei Pintilie, nominalizată la Premiul Gopo în 2008 pentru Nu te supăra, dar…, sau Muzica în sânge (r. Alexandru Mavrodineanu), prezent în Competiţia oficială a Festivalului de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand dar şi debuturi regizorale promiţătoare, printre care se numără şi cel al actorului Dorian Boguţă cu 10. Nu lipsesc dintre filmele eligibile nici scurtmetrajele de animaţie precum câştigătorul Premiului pentru Cel mai bun film românesc la Anim’est 2010 – Matei, Matei regizat de Cecilia Felméri, nominalizată la Premiul Gopo 2009 pentru Cucul; Grand Café (r. Bogdan Mihăilescu) sau Vara ’99 Mega-Hits (r. Liviu Bărbulescu, Alina Manolache) şi nici documentarele: Rebel, Rebel (r. Alexandru Belc, Mihai Baumann) sau Zmeii (r. Vlad Ilicevici, Andrei Tănase).  

Nominalizările celei de-a cincea ediţii a Galei Premiilor Gopo vor fi stabilite de un juriu alcătuit în acest an din 11 profesionişti din lumea filmului românesc: directorul de imagine Dan Alexandru, criticii de film Angelo Mitchievici, Florin Barbu, Tudor Caranfil, Mihai Chirilovjurnaliştii de film Florentina Ciuvercă şi Alexandra Olivotto, regizorii Sinisa Dragin şi Florin Iepan, actriţa Medeea Marinescu şi inginerul de sunet Horea Murgu.

După anunţul nominalizărilor la cea de-a cincea ediţie a Galei Premiilor Gopo, care va avea loc în cadrul unei conferinţe de presă organizate pe 21 februarie, peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, până pe 27 martie 2011 inclusiv, fie în plic sigilat, prin poştă, fie online, prin intermediul unui mecanism de votare gestionat şi asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers.

Cea de-a cincea ediţie a Galei Premiilor Gopo va avea loc pe 28 martie 2011 şi va fi transmisă în direct şi în exclusivitate la TV de ProCinema, iar românii de pretutindeni o vor putea urmări înregistrat, pe ProTV Internaţional. Gala va putea fi urmărită şi online, pe www.premiilegopo.roşi www.procinema.ro, dar şi pe cea mai mare mediafaţadă din România, Cocor Media Channel, situată în inima Capitalei.

Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Ministerului Culturii şi Patrimoniului Cultural, Babel Communications.

Prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers va asigura mecanismul de votare al câştigătorilor celei de-a cincea ediţii.

Parteneri: Crystal Palace Ballrooms, The Ark, România Film

Sponsori: Dacia, Domeniile Sâmbureşti, Aqua Carpatica, Santal, MAC

Partener de promovare: Cocor Media Channel

Partener media principal: ProCinema

Parteneri media: MTV, Music Fm, One, Gândul.info, Mediafax.ro