Dan Chișu

Nume real: Dan Chișu
Locul naşterii: Brăila, România
Data naşterii: 21.07.1955
Ocupaţie: Actor, producător, regizor

Biografie

Dan Chișu s-a născut la Brăila în 21 iulie 1955. Tatăl său a fost comandantul penitenciarului din localitatea dunăreană. Are un frate, Lucian, care este critic literar și a lucrat la revista „Literatorul”. Dan Chișu a făcut școala generală la Brăila, iar liceul („Nicolae Bălcescu”) tot în aceeași localitate. La liceu a urmat profilul uman.

A jucat fotbal în cadrul școlii generale nr.7 iar, la liceu, a fost în echipa de handbal care a reprezentat scoala în diferite competiții. I-a plăcut din tinerețe să meșterească astfel că se pricepea să folosească mașina de cusut confecționându-și singur pantaloni sau modificându-și cămășile.

În anii de după liceu el s-a împrietenit cu membrii formației Pheonix pe care i-a ajutat la confecționat decoruri la spectacolele date la sala de pe strada Eminescu din București. În perioada anilor ’80 a ales să plece din țară reîntorcându-se după 1989. S-a stabilit în București unde a înființat o firmă de publicitate „Dakino Advertising”, unde le-a avut ca angajate pe Mihaela Rădulescu și Manuela Hărăbor. A fost într-o relație amoroasă cu Manuela Hărăbor, având împreună un băiat Andrei Hărăbor.

A înființat Festivalul DAKINO destinat filmelor de scurtmetraj. În prezent are un restaurant și s-a dedicat gastronomiei la un post de televiziune fiind realizatorul emisiunii „Mănânc deci exist”.

A încercat să intre la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din București de câteva ori, a fost ghid turistic, si-a aranjat o căsătorie pentru a emigra in Franța in 1982. A lucrat la IBM, la Nouvelle Frontière, o companie de transport din Franța, in 1988 l-a cunoscut pe Ion Țiriac. A renunțat la Nouvelle Frontière și a organizat turnee de tenis. A călătorit in toata lumea si in 1992 s-a întors in țară. A făcut o perioadă naveta intre Paris si București, in 1996 s-a stabilit definitiv in România.

In 1991 era organizatorul unui concert internațional al formației Pheonix, a înființat apoi o firma de publicitate numita Dakino Advertising. A organizat un festival de scurt metraje, Dakino, a produs documentare TV ca cel numit Mănânc, deci Exist!, a primit premiului Asociației Profesioniștilor in Televiziune din România pentru Cel mai bun documentar si pentru Cea mai buna emisiune de călătorii, Orașele pierdute ale incașilor. A deschis un restaurant, Esperanto, pe care l-a vândut, a scris cărți de bucate, este președinte al Scolii de bucătari Bella Italia, a călătorit cu iahtul propriu. Este pasionat de decorațiuni interioare si reprezintă in România magazinele franceze Pier Import.

Dan Chișu a jucat in filme ca Senatorul Melcilor (1995), Asfalt Tango (1996), Faimosul paparazzo (1999), scurtmetrajul Datorie (2006), serialul Tv La urgență.

In anul 2010 a debutat ca regizor, scenarist si producător cu filmul de lungmetraj WebSiteStory, in 2011 a lansat a 2-a producție regizata de el, Ursul. Al treilea film se numește Și caii sunt verzi pe pereți, la care a realizat regia si pe care l-a produs împreuna cu Oreste Teodorescu.

A publicat lucrarea autobiografica Singur sub duș.

In 2010 lansează in cinematografele din Romania lungmetrajul Websitestory, regizat și scris de el.

Poze

Filme

Nominalizări / Premii Gopo

2019

Dan Chișu

PREMIUL SPECIAL

Regizor

Câștigător

2016

BUCUREȘTI NONSTOP

CEL MAI BUN FILM DE LUNGMETRAJ

Producător: Dan Chișu, Codin Maticiuc (DaKINO Production)

Nominalizare

2016

DAN CHIȘU

CEA MAI BUNĂ REGIE

Bucuresti Non Stop

Nominalizare

2013

DAN CHIȘU

CEL MAI BUN SCENARIU

Și caii sunt verzi pe pereți

Nominalizare