Premiul pentru întreaga activitate – Gopo 2018

Sanda Toma (n. 27 octombrie 1934), una dintre cele mai apreciate actrițe ale cinematografiei și teatrului românesc, și-a dorit în copilărie să devină geolog. A ajuns, mai mult întâmplător, studentă la Institutul de Teatru “I.L. Caragiale”, la clasa profesoarei Aura Buzescu, iar în anii terminali, la clasa profesorului Nicolae Băltățeanu.

Sanda Toma

Prima experiență cinematografică a venit în 1960, cu rolul Luciettei din “Bădăranii”, filmul spectacol turnat după piesa lui Carlo Goldoni, iar adevăratul debut pe marile ecrane s-a întâmplat doi ani mai târziu, în “Celebrul 702”, în regia lui Mihai Iacob. Sanda Toma a avut o intensă activitate cinematografică, colaborând atât cu regizori români, cât și străini: “Figuranții” (Malvina Urșianu, 1987), “Divorț din dragoste” (1991) și “Crucea de piatră” (1994), în regia lui Andrei Blaier, “Trenul vieții” (Radu Mihăileanu,1998) sau “Țăcăniții” (Gerard Cuq, 2002). Un rol de excepție, rămas în memoria cinefililor, este cel din filmul Letiției Popa, “Zestrea” (1972), unde Sanda Toma joacă alături de Margareta Pogonat și Victor Rebengiuc.

În teatru, Sanda Toma a desfășurat o bogată activitate, jucând la Teatrul Național din Craiova, Teatrul de Comedie din București și Teatrul Național din București. Ca actriță a Teatrului Național din Bucurețti, a fost distribuită într-o serie de spectacole, dintre care amintim: “Hangița” (1958) și “Titanic vals” (1960) și în regia lui Sică Alexandrescu, “Așteptând la Arlechin” (regia Ion Cojar, 2002), “Egoistul” (regia Radu Beligan, 2004), “Comedie Roșie” (regia Alexandru Tocilescu, 2006), “Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” (regia Florin Fătulescu, 2007), “Toţi fiii mei” (regia Ion Caramitru, 2009).